“Onze staat vol planten en er is gras. Hij kost ons nu veel werk vind ik. Wij willen een onderhoudsvrijere, kindvriendelijke en kindavontuurlijke tuin, maar hebben geen idee hoe we dit een beetje budgetvriendelijk kunnen realiseren. De kids zijn 12, 9 en 2 dus moet voor iedereen leuk en veilig zijn”, aldus Laura.

Laura schrijft op haar blog over haar tuin.

“Erg onderhoudsvriendelijk is onze tuin dus niet. Zeker in de lente en de zomer ben je er wekelijks best wel wat tijd aan kwijt. Omdat we allebei een broertje dood hebben aan tuinieren was onze eerste ingeving dan ook: ‘De hele zooi eruit en overal gras ingooien!’ Lekker makkelijk te onderhouden, want 1 keer in de week de grasmaaier erover heen en ideaal voor de kinderen omdat ze dan de ruimte hebben om te spelen, voetballen, ravotten […] Overigens hoeft het niet alleen maar gras te zijn. Een onderhoudsvriendelijke tuin ook erg mooi zijn met voornamelijk tegels, hier en daar een plantenbakje met wat bloemetjes erin en wat van die steentjes. De buren hebben zo`n tuin en ik vind het er fantastisch uitzien”, overweegt Laura in haar blog.

Wij adviseren: kijk eens met andere ogen naar je tuin. Hij klinkt namelijk geweldig. En kijk eens anders naar ‘onderhoud’. Je kinderen willen zich kunnen verstoppen, leren tuinieren en zaaien, ontdekken en spelen. Dat is minder spannend op een groen glad vlak en al helemaal op een betegelde plaats zonder leven.

Onze tips voor deze groene tuin

  • Ga met elkaar zitten en teken met een lijn een spannend paadje door je tuin. Een slangenkronkel, of een 8, of een &-teken. Een pad hoeft niet breder te zijn dan 60-70 centimeter, en mag van gras zijn, maar ook van houtsnippers of stapstenen.
  • Als je een nieuw pad hebt bedacht, is de basis er. Maak dan keuzes. Blijf je graag maaien of maak je er een bonte boel van? Tuinieren is niet moeilijk, plant planten waar je blij van wordt: maak een fijne mix van kleine bomen, zoals sierappel, lijsterbes of magnolia – die passen altijd en kosten weinig onderhoud.
  • Wijs een zonnige plek aan als moestuin en timmer er met elkaar een bak van balken. Zaai er tomaten, sla, wortels en courgette of pompoenen. Zet er ook vaste eetbare planten is als aalbessen, blauwe bessen, aardbeien en kruiden.
  • Wijs een bloemenvak aan. Succes verzekerd met deze echt makkelijke planten: lavendel, vrouwenmantel, salie, lampenpoetsersgras, herfstaster, ooievaarsbek. Kies met elkaar kleuren uit die het spannend maken: paars met oranje of geel met blauw en lila.
  • Kader een deel van de tuin met een haagje, voor een spannender effect. Zo krijg je ook meer diepte.
  • Kijk eens of je kunt achterhalen welke planten er al in je tuin staan. Probeer er meer over te weten te komen. Als je ze beter leert kennen, ga je ze misschien ook meer waarderen en snap je ook wat je ermee kunt. Of welke je niet zo waardeert en dus weg wilt hebben, dat kan ook. Dan maak je weloverwogen keuzes.
  • Timmer een mooie pergola van een paar palen en hang er lekkere hangstoelen of schommels aan. Laat hem beklimmen met een kamperfoelie, kiwi (mannetje en vrouwtje combineren voor fruit) of schijnaugurk.
  • Maak een insectenhotel: een houten kader dat je vult met oude stenen, dakpannen, takken, dennenappels, houtstammetjes met mooie gaatjes erin geboord (3-8 millimeter). Kader het rommelhoekje met een takkenril van snoeiafval (egels en padden komen er schuilen). Maak er een klein watertje bij voor de vogels en andere dieren om er te komen drinken.
  • Tuinieren kun je niet fout doen. Vaak doen mensen zelfs te veel. Maai alleen de delen waar je loopt. Snoei alleen in het voorjaar de takken die kruizen, of dood zijn. Laat de boel eens de boel en ga lekker op safari je tuin in, wat leeft er allemaal? Welke dieren komen er langs? Heb je genoeg te eten voor die dieren, zijn er bloemen en bessen genoeg? Trek onkruid weg als je het niet mooi vindt en knip het fijn tussen de planten als voedsel voor de bodem. Zijn er voldoende nestplekken en schuilplekken voor vogels? Heb je een vogelvoederhuisje voor in de winter?
  • Maak van je tuin een avontuurlijke belevenis waar jullie allemaal dagelijks van kunnen genieten op je eigen manier.

TIP

Meer saaie tuinen en hun oplossingen behandelen wij in ons boek, met daarin ook een stappenplan voor je eigen aanpak.