Op zaterdag 28 mei zijn we met een inspirerend workshopprogramma aanwezig op tuinfestival Gardenista. Samen met 4 andere sprankelende tuinvrouwen op een supertoffe plek. Kom onder de tarp op strobalen luisteren naar onze korte workshops en talks. Of kom een praatje maken, kennismaken, vragen stellen of langs in de boekenstand. We hopen je daar te begroeten!

Wij, tuinavonturiers Nienke en Katja, zijn gastvrouwen van de inspiratiehub Avontuurlijk Tuinieren op de zaterdag van tuinfestival Gardenista, dat dit jaar wordt gehouden van 25 tot en met 29 mei op een prachtig landgoed in de buurt van Zwolle. We nemen een interessante crew uit onze Instagram-community mee:

 • Eline Houtkamp @bloemenoogst
 • Jessica Koomen @jessicakoomen
 • Carlijn Krielaars @degroenebuurvrouw
 • Marleen Ruijter-van Langen @omdetuinleiden

NOOIT MEER SPITTEN Eline Houtkamp van de biologisch gecertificeerde kwekerij Bloem en Oogst kweekt biologische snijbloemen en bloemzaden, geeft workshops over bloemen kweken en deelt graag haar enthousiasme over No Dig tuinieren. Ze wil zorgen voor meer bloemen met gezond stuifmeel voor onze bestuivende helden. Zij geeft de Workshop No Dig (spit vrij) tuinieren. Zorgen voor goed bodemleven, minder CO2 in de lucht en nooit meer last van je rug? Met een spit-vrije manier van tuinieren doe je jezelf en de hele wereld onder je voeten een plezier. Eline beschrijft hoe een No Dig-tuin eruit kan zien, hoe je daar mee begint en laat zelfs haar eigen bodem live zien! Na deze workshop zie je nooit meer op tegen het opruimen van je tuin en word je misschien net als Eline, verliefd op je bodem. Kijk ook op Elines website.

ECO-MOESTUINPARADIJS Jessica Koomen heeft als motto ‘Moestuinieren is voor iedereen’. Zij laat zien hoe je van je moestuin een ecologisch paradijs maakt, waarvan je jaarrond kunt oogsten en eten. Leer over het belang van een biodiverse moestuin, ecologische gewasbescherming en het nut van voor- en nateelt. Jessica is auteur van moestuinboek Seasons Moestuin en eigenaar van de moestuincommunity Groene Vingers. Kijk ook op Jessica’s website.

VOORBEREID OP DROOGTE EN REGEN Marleen Ruijter-van Langen gelooft erin dat het ‘helen van de aarde in jouw tuin begint’ en op een laagdrempelige manier neemt ze je mee in de wereld van ‘Klimaattuinieren’ waar bodemliefde, vergroten van biodiversiteit en regenwateropvang centraal staan. Als groen ambassadeur van gemeente Schagen deelt ze haar groene kennis en zorgt ze voor een natuurlijke verbinding tussen inwoners. Tijdens de workshop ‘Klimaattuinieren’ vertelt ze je meer over wat JIJ in jouw tuin (groot of klein) kunt doen om een positieve bijdrage te leveren aan het klimaat, met onderwerpen zoals ‘hoe kun je jouw tuin voorbereiden op extreme droogte’, ‘op welke manieren kan ik regenwater opvangen én gebruiken’ en ‘hoe kan ik de bodem gezond(er) krijgen’? Elke stap om de wereld te redden is er één!

ZOEMENDE OASE IN DE STAD Een echte stadse met groene vingers en diepe liefde voor alles dat kruipt, zoemt, fladdert en wriemelt. Zo omschrijft Carlijn Krielaars zichzelf het liefst. Als Bossche binnenstadsbewoonster vond Carlijn het beroep geveltuin-hovenier en minituintjes-specialist uit. Met haar bedrijf ‘De Groene Buurvrouw’ is ze dan ook regelmatig op straat te vinden om de stad te vergroenen. Carlijn weet als geen ander dat de huizen in de binnenstad steeds kleiner worden en dat een eigen buitenruimte niet vanzelfsprekend meer is. De oplossing? Ga de straat op! De Groene buurvrouw neemt je mee in de mogelijkheden van het mini-tuinieren. Want hoe maak je nou een groene oase van die steenwoestijn om je huis heen?

(ON)KRUIDEN IN JE EETBARE TUIN Katja Staring, co-auteur Avonturlijk Tuineren, houdt een presentatie over avontuurlijk tuinieren met kruiden. Ze vertelt hoe ze op haar 900m2 avontuurlijke tuin Verderland onkruid en wilde planten eet (en hoe die planten haar tuin wat extra’s geven), plus hoe ze met een kruidenspiraal op nog geen 4 m2 vele kruiden laat floreren.

MEER AVONTUUR IN JOUW TUIN Nienke Plantinga, co-auteur Avontuurlijk Tuinieren, laat je zien hoe je jouw eigen tuin speels kunt her-ontwerpen, zonder dat daar een tegel of schutting aan te pas komt. Neem je eigen tuinplattegrond mee en ga ter plaatse met Nienke aan de slag. Kijk ook bij Nienkes ontwerpbureau.

Workshops & Talks zaterdag 28 mei

Je kunt gewoon naar onze inspiratie-hub komen en vrijuit aanschuiven bij onze inspiratieworkshops en -talks. Inschrijven is niet nodig.

 • Workshop door Nienke om 11 uur en 16 uur: Zo ontwerp je je eigen speelse groene stadstuin zonder stenen en schutting.
 • Talk door Carlijn om 11.30 uur en 14 uur: Zo maak je van je stadse steenwoestijn een zoemende oase.
 • Talk & Demo door Katja om 12 uur en 15 uur: De kruidige avontuurlijke tuin: zo sluit je vrede met onkruid + demo kruidenspiraal
 • Talk door Jessica om 12.30 uur en 15.30 uur: Zo maak je een paradijs van je moestuin.
 • Workshop door Eline om 13 uur en 14.30 uur: Zo zorg je zonder spitten voor een mooiere (bloemen)wereld!
 • Talk door Marleen om 13.30 uur en 16.30 uur: Zo beweeg je mee met het klimaat bij hevige droogte of regen.

Boekverkoop

In onze stand zijn al onze boeken te koop. We hebben een speciale Gardenista-aanbieding: Tuinschrift voor € 4,95 (i.p.v. € 9,95), of samen met basisboek Avontuurlijk Tuinieren voor € 28,95 (i.p.v. € 34,90).

Jessica Koomen heeft uiteraard een stapel van haar moestuinboek meegenomen.

Winactie Gardenista

Door mee te doen met de winactie bij onze hub, maak je kans op een pakket dat je eind die dag kunt komen ophalen. We maken de winnaar om 16 uur bekend.

 • Marleen geeft haar e-book Wintertuinieren weg + 45 minuten groen online consult waarin je al jouw vragen omtrent vergroenen kunt stellen.
 • Katja en Nienke geven twee Tuinschriften weg: eentje voor jezelf en eentje om cadeau te doen.
 • Katja geeft ook nog een online Workshop Kruidenspiraal Bouwen weg via de Tuinschool Online.
 • Carlijn stopt haar favoriete tuingereedschap en een zakje Buurvrouws Bloementhee in het pakket.
 • Eline stopt in het pakket een kortingsbon voor haar Bloem en Oogst workshop ‘De Oogst’ of ‘De Belofte’ (beiden dit jaar nog te volgen).