Op 17 november mochten wij onze ideeën over de tuin delen tijdens de inspiratiedag bij de Vogelbescherming. De zaal zat vol met stadsvogelconsulenten, tuinvogeladviseurs en tuinambassadeurs. Ze reageerden volop op tijdens onze presentatie over Avontuurlijk Tuinieren. Ontzettend leerzaam om onze vernieuwende kijk op tuinieren te mogen delen met zo’n groep enthousiastelingen. Ook wel een warm bad, aangezien dit allemaal fans van groene tuinen zijn. Zij konden ons ook weer leuke en nuttige inzichten geven.

Door de ogen van de merel kijken, dan verandert de blik op je tuin – iedereen kan avontuurlijk tuinieren!

Wij willen graag met mensen in gesprek zijn. Niet alleen vertellen hoe wij naar levende tuinen kijken, maar vooral ook samen doen en ervaringen delen. Omdenken is een groot thema in ons boek, daar kwamen we die dag achter. Anders leren kijken naar tuinieren en de functie van een tuin.

De merel

Hé, ik zie elke dag een merel in mijn tuin, wat komt hij doen? Eet hij de bessen die nu rijp zijn? Waar zou hij zijn nestje hebben? Heeft hij ook last van onze kat? Door de ogen van de merel kijk je anders naar je tuin. Je komt tot de ontdekking dat hij in deze aanhoudende droogte ook wellicht een schaal water nodig kan hebben.

De mol

Zo hadden we het over de mol tijdens onze lezing. Is een mol een plaagdier of is hij juist je tuinman?

Diverse reacties kwamen daarop, waarvan een: “wij hebben een goede relatie met de mol in onze tuin, hij mag onder de plantenborders woelen, maar liever niet onder het gras. Als hij de verkeerde kant op gaat, dan steken we er een stokje voor. We hebben de indruk dat hij het begrijpt want hij zit steeds minder vaak onder het gras.”

“Wist je dat de door de mol omhooggewerkte grond supergoede potgrond is?”, wist de een. Een ander vertelde dat het bewateren van haar tuin in deze droge zomer erg makkelijk ging dankzij haar mollen: “Ik goot het water in de molgangen en het verspreidde zich door het gangenstelsel de hele tuin door, fantastisch!” Nog een molvriendelijke methode om de mol de andere kant op te jagen: “Stop een felicitatiekaart met een liedje in de mollengang en de mol maakt dat hij uit de buurt komt, dat is een tip uit de Enkhuizer Almanak”

Wat leerzaam om ‘tuinproblemen’ en ‘tuinoplossingen’ te delen en elkaar te inspireren.

Laat in de loze hoekjes van je tuin blad liggen dit najaar, je maakt zo schuilplaatsen voor grote en kleine dieren mogelijk

Natuurlijk heeft niet iedereen zo’n grote tuin dat de mol je vriend kan worden, dat weten wij ook. Maar ieder wild dier in je tuin kan bij jou een schuilplaats vinden. Door dit najaar meer blad in je hoekjes van de tuin te laten liggen, krijg je misschien ook wel een overwinterende egel in jouw tuin. Je kunt op jouw vierkante meter ook het verschil maken.