Op vrijdag 22 februari waren wij te gast op de beurs TuinIdee in de Brabanthallen te Den Bosch. Katja gaf tijdens een presentatie in het Tuintheater een voorproefje op de inhoud van het boek en daarna ontmoette ze volgers en mede-groenbloggers en Instagrammers in de Bloggerstuin. Ook speurden wij overdag natuurlijk nieuwsgierig: hoe avontuurlijk zijn de tuintrends naar onze maatstaven?

Avontuurlijke tuinsprekers

In het Tuintheater waren behoorlijk wat sprekers die onderdelen van Avontuurlijk Tuinieren aanstipten. Zo had wildplukker Geertje Jansen het over het eten van onkruid uit je tuin (gratis, gezond en het maakt wieden leuk) en moestuinexpert Floor Korte gaf tips om op een natuurlijke wijze slakken uit je tuin te weren door een slim beplantingsplan. Youtube-tuinman Jurgen Smit drukte de toehoorders op het hart om eens wat beter voor de bodem te zorgen als een plant zieltogend oogt. “De bodem moet je voeden. En geen kunstmest gebruiken mensen, dat is echt niet meer van deze tijd.” Ook bij de workshops waren wildplukker Elsje Bruijnesteijn en tuinboekschrijver Madelon Oostwoud avontuurlijk bezig met hun workshop ‘thee maken uit eigen tuin’ van onder andere wilde planten.

Tuinidee 2019
Avontuurlijke tuininspiratie door Willemstein Hoveniers: gebruik maken van natuurlijke en materialen en waterdoorlatende oplossingen. Ook mooi vonden wij de takkenril (linksboven) waar veel nestel- en schuilmogelijkheid voor allerlei tuinleven in kan komen. In ons boek leggen wij uit hoe je zoiets maakt.

Avontuurlijke tuinstands

Tuinidee 2019
Linksboven: de bakken van mengelmoes, rechtsboven: tuinhuisje van Suzip, linksonder: grind van perzikstenen van Nocciolo en rechtsonder de groene dakoplossing van Groenonline.

Op verschillende stands zagen wij dat avontuurlijk tuinieren ook begint door te dringen in productontwikkeling, tuinontwerp en aanpak.

  • Mengelmoes toonde robuuste tuinbakken op poten, zodat je staand aan je eetbare tuin kunt werken, ook op je balkon. Natuurlijk kun je er ook wilde bloemen in zaaien.
  • Suzip toonde haar superleuke tuinhuisjes van hergebruikte bouwmaterialen.
  • Studio Juul Rameau maakt prachtige tuinornamenten van cortenstaal, maar geeft ook workshops met als thema ‘verwondering der natuur’.
  • Willemstein Hoveniers lieten zien hoe je een duurzame en levende tuin inricht met materialen die vrij in de natuur voorkomen.
  • Groendakonline (en ook andere aanbieders) toonde een mooi dakproduct waar ook een hoop leven op af kan komen en bovendien vriendelijk oogt.
  • Nocciolo liet zien dat perzikstenen als restproduct van de fruitverwerkende industrie een fantastisch alternatief is voor grind.
Linksboven: een mooi ontwerp om hout in je tuin te stallen, maar wij zagen er ook een rek in waar je op een nette manier takkenbosjes in zou kunnen rommelen voor allerlei leven, een soort gestileerde takkenril. Rechtsboven: de design ‘bijenbaksteen’ van Buginn. Linksonder: de voorzichtige introductie in een donker hoekje van de beurs: bokashi! Volgend jaar in de spotlights graag… Rechtsonder: een grapje van Willemstein Hoveniers: de duurzame wasdroger. Een avontuurlijk tuinier droogt z’n was buiten uiteraard 😉

Tegentrends

Daarnaast zagen we natuurlijk ook wat ‘trends’ die wij niet vinden passen in een tuin vol leven en avontuur. Zoals: epoxy om tussen je voegen te smeren tegen onkruid: gaat helemaal in tegen ons advies om je voegen open te houden zodat overtollig water weg kan en wilde bijen kunnen nestelen. Kunstgras: wij zien liever altijd groen dan grijs, maar kunstgras vinden we een jammerlijke oplossing voor een onderhoudsvrije tuin. Dat kan namelijk anders. Wij zien trouwens een markt voor het nu nog ondergewaardeerde, maar altijd weelderig groene mos in dit kader.

Kan avontuurlijker

Verder zagen we nog een design bouwsteen voor insecten, die aantrekkelijk oogt. Wij vroegen ons wel af of de ontwerper rekening heeft gehouden met de specifieke voorkeuren van de talloze bijensoorten die een nestelplekje zoeken, of dat dit gewoon tof uitziend product is dat inspeelt op de huidige ‘insectenhotelletjeshype’. Wij zouden daar graag in de communicatie hebben gezien welke bijensoorten je hiermee helpt. Daarbij aantekenend dat in een insectenhotel maar 10% van de wilde bijen nestelt, de rest zoekt zijn heil in de grond. Dus wil je die insectensterfte tegengaan in eigen tuin, dan is grover geschut nodig. Maar elke bijdrage is welkom, dus toch chapeau.

Dus…

Al met al vonden wij TuinIdee een heel inspirerende beurs, en we hopen volgend jaar nog meer Avontuurlijke Tuintrends te kunnen bespeuren. Hebben we er eentje gemist, laat het ons zeker weten!