Op zaterdag 13 en zondag 14 juli staan we tijdens het bijenweekend op twee plekken in Friesland. Katja is zaterdag bij De Kruidhof in Buitenpost op het insectenfestival en Nienke geeft op zondag een workshop in Tijnje tijdens de Open Imkerijdag.

Zaterdag 13 juli: Buitenpost

Kom je ook naar het Insectenfestival in de Friese Hortus, oftewel De Kruidhof in Buitenpost? Een schitterend, gevarieerd terrein vol verschillende thematuinen, een eigen kwekerij en op 13 juli een festival met kramen en workshops en allerlei activiteiten.

Katja is deze dag aanwezig met een kraam en boeken. Ze daagt bezoekers uit de TuinTest te doen: ben jij al een avontuurlijke tuinier? Kom je ook?

insectenfestival friesland

Insectenfestival in de hortus van Fryslân

De Kruidhof, hortus van Fryslân in Buitenpost, organiseert op zaterdag 13 juli 2018 een insectenfestival. Deze dag staat bol van activiteiten rondom bijen en andere insecten. Het is een educatief festival voor jong en oud waarin beleven, doen en leren centraal staan.

Alles staat in het teken van het verdwijnen van insecten in onze directe omgeving. Weten we eigenlijk wel waarom insecten zo belangrijk en nuttig voor ons zijn? En hoe zorgen we er voor dat er niet nog meer insecten verdwijnen? Door bezoekers de waarde van insecten te laten ervaren door middel van miniworkshops, rondleidingen, verhalen en informatie wil De Kruidhof mensen bewustmaken van hun eigen gedrag en mogelijkheden om zelf iets te doen.

Activiteiten

Er zijn rondleidingen naar de bijenstal en de imker vertelt over het belang van imkeren en laat je heerlijke honing proeven. Kinderen kunnen op zoek naar insecten in de composthoop en deze insecten daarna knutselen van klei. Ze kunnen zoeken naar waterdiertjes in de vijver en een insectenpotje maken.

Het IVN en Natuurmonumenten geven informatie en B-Aware geeft een workshop zaadknikkers maken en kijkt mee naar de grondsoort en de biodiversiteit in je eigen omgeving. Er is een verhalenverteller, mensen kunnen het Oratorio met hommelgeluiden bezoeken, kinderen kunnen geschminkt worden en met een VR-bril op kun je ervaren hoe je leeft als een hommel. Met een gids is er een rondleiding door de tuinen langs bijvriendelijke planten.

In de Verkooptuin kun je informatie krijgen over het grote assortiment bijvriendelijke planten en kruiden en het insecten-vriendelijk aanplanten van je eigen tuin. In Het Tuincafé kun je genieten van huisgemaakte lekkernijen.

Zondag 14 juli: Tijnje

Nienke geeft een workshop op de Open Imkerijdag in Tijnje. Kom hier voor rust, gezelligheid, hapjes en bijen! Midden in de weilanden bij Tijnje ligt imkerij Bij Carlijn. In een prachtige tuin met uitzicht op de Friese natuur is iedereen van harte welkom op 13 en 14 juli. Voor kinderen zijn er leuke activiteiten en je kunt heerlijk genieten van honing, taart en ander lekkers. Er is een kleine streekmarkt en er worden interessante workshops gegeven waar je meer kunt leren over bijen, imkeren en bijvriendelijk tuinieren.

Workshops

Nienke leert je hoe je avontuurlijk tuinplan maakt, om meer leven in je tuin te krijgen. En je krijgt het boek cadeau!

Wees creatief met bijenwas en maak zelf heerlijke hand- of lippenbalsem. Ook kun je aan de slag met het maken van zaadbommen of een insectenhotel. Meld je wel even aan voor de workshops, dit kan per e-mail: carlijnbisschop@gmail.com

Streekmarkt

Op de streekmarkt kun je biologisch vlees en kaas bij Uw Stadsboer Fryslân kopen en kennis maken met de fruitwijnen van de Fruitwijnfabriek. Op zondag is ook kwekerij Bijenbrood aanwezig, met prachtige boeketten van ecologisch gekweekte bloemen. In de mooie tuin kun je rustig van de omgeving genieten, met een drankje erbij en versgebakken taart.

Fietsroute

Kom op de fiets en maak van een bezoek aan de open dag een gezellig dagje uit: samen met lokale initiatieven en andere imkers uit de buurt is er een fietsroute samengesteld. Zo kun je zelf bloemen plukken bij Annie’s bloemenpluktuin en andere imkers uit de buurt bezoeken.